Als vrouw bij de huisarts

Ook voor typische vrouwenvragen of problemen kunt u bij uw huisarts terecht.

Voorbehoedsmiddelen(‘anticonceptie’)

Wanneer u voor het eerst een voorbehoedsmiddel wilt gaan gebruiken, hoort daar heel wat uitleg bij. De huisarts zal u graag helpen bij het maken van de juiste keuze. De huisarts zal u tevens wijzen op bepaalde risico’s en kan ook advies geven over het eigenlijke gebruik. Een klinisch onderzoek kan hierbij helpen. Een uitstrijkje wordt aangeraden vanaf de leeftijd van 25 jaar (zie verder).

Preventieve onderzoeken

Het uitstrijkje
Bij dit onderzoek neemt de huisarts door middel van een soort borsteltje slijmen af, in en op de baarmoederhals. Deze worden opgestuurd naar een  laboratorium. Het onderzoek dient om kanker vroegtijdig, dus in een behandelbaar stadium, op te sporen. Ook andere ziektetoestanden, zoals ontstekingen en infecties, kunnen hiermee worden gevonden. Hij kan u in de vertrouwde omgeving van zijn praktijk op een aangepaste manier onderzoeken. Zijn er vragen, bedenkingen of zit u met angst omtrent een bepaald probleem dan is de huisarts de aangewezen persoon om u te helpen. Enkele dagen na de afname deelt het laboratorium het resultaat van het uitstrijkje aan de huisarts mee. Voor de uitslag van het onderzoek mag u terug contact opnemen. De huisarts zal u ook vertellen wanneer het volgende uitstrijkje moet worden afgenomen. Meestal wordt aangeraden om vanaf de leeftijd van 25 jaar te starten. In België wordt een uitstrijkje om de 3 jaar terugbetaald. Afhankelijk van het resultaat is het soms noodzakelijk dit sneller te doen: dit betekent echter niet onmiddellijk dat u kanker hebt! Er zijn vele andere redenen waarom een vervroegd herhaalonderzoek nodig kan zijn. De huisarts zal u dit uitleggen.

Het borstonderzoek
Ook met vragen over borstkanker kunt u bij de huisarts terecht. Hij kan ook advies geven over zinvolle preventie: of een mammografie nodig is, hoe vaak en waarop u zelf kan letten.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (‘SOA’s)

Vaginale jeuk of toegenomen wit verlies is vaak een reden tot ongerustheid. Met behulp van een eenvoudig gynaecologisch onderzoek kan de huisarts vaak het onderscheid maken tussen irritatie, infectie of een SOA. Soms is het nodig met een watten staafje wat wit verlies af te nemen om het naar een laboratorium te sturen voor verder onderzoek. Aan de hand van de resultaten zal de huisarts u een passende behandeling voorstellen. Soms is het nodig om ook de partner mee te behandelen: de huisarts bespreekt dit en kan eventueel de nodige instructies meegeven. Als bij uw partner een onderzoek moet gebeuren, kan hij hiervoor ook bij de huisarts terecht.

Zwangerschapsbegeleiding

Wanneer u zwanger wilt worden zijn er ook enkele belangrijke zaken die beter vooraf besproken worden met de huisarts. Vóór en tijdens de zwangerschap zijn er enkele onderzoeken die door uw huisarts kunnen gebeuren. Hij begeleidt de normale zwangerschap in goede samenwerking met de gynaecoloog.
Normaal kan de huisarts vanaf week 11-14 de harttonen van uw baby opvolgen met behulp van een Doppler apparaat. Dit apparaat is bij ons in de praktijk aanwezig.

Menopauze

Tijdens de menopauze ondergaat uw lichaam allerlei veranderingen en die kunnen zich uiten in hinderlijke kwalen. Uw huisarts kan hierbij raad geven. Soms kan het voor bepaalde problemen nodig zijn om een behandeling voor te schrijven.

U kunt online uw afspraak vastleggen. Zorg ervoor dat u steeds op tijd op de praktijk bent om vertraging voor andere patiënten te voorkomen.

maak uw afspraak

Er is iedere dag mogelijkheid om een afspraak te maken op de raadpleging.
Dit kan online, via de app of telefonisch worden vastgelegd.

bekijk de openingsuren

De praktijk is gelegen in de Houwaartstraat 237. Er is parkeergelegenheid in de omgeving.
 

toon ligging